EpiDoc

Jedan od važnijih zadataka projekta jeste kodiranje korpusa u EpiDoc TEI-XML-u. Ova etapa zahteva postojanje sređenog korpusa natpisa i predstavlja korak dalje u odnosu na prethodne faze projekta.

Šta je EpiDoc?

EpiDoc jeste set preporuka za kodiranje antičkih tekstova u TEI XML-u, prvenstveno epigrafskih tekstova odakle dolazi i naziv Epi(graphic)Doc(ument), a kasnije se njegova upotreba proširila i na papirološke i druge tekstove i vrste dokumenata.  Кoristi se za kodiranje raznovrsnih podataka, u komercijalne svrhe, u arhivistici, bibliotekarstvu, ekonomiji, itd.

Кodiranje u TEI-XML-u omogućava veliku preciznost, zahteva od izdavača da sve što radi bude izuzetno dokumentovano i nedvosmisleno. Nejasnoće u vezi sa tim zbog čega se izdavač odlučio na određenu restituciju, čitanje, i to kako tumači pojedine segmente  teksta i pojave u tekstu koje mogu da prođu neopaženo u štampanom izdanju, ne mogu postojati.

Prenosi informaciju o njegovoj strukturi i značenju (semantičko kodiranje).

VIše o EpiDoc TEI-XML-u

EpiDoc in Wikipedia
EpiDoc Guidelines
SourceForge
TEI Consortium Web site

  • Bodard, G and Stoyanova, S. 2016. Epigraphers and Encoders: Strategies for Teaching and Learning Digital Epigraphy. In: Bodard, G & Romanello, M (eds.) Digital Classics Outside the Echo-Chamber: Teaching, Knowledge Exchange & Public Engagement, Pp. 51–68. London: Ubiquity Press. DOI: http://dx.doi.org/10.5334/  bat.d. License: CC-BY 4.0. https://core.ac.uk/download/pdf/42538856.pdf